Web-shop planten:
- Delphinium planten
Groote collectie Riddersporen

Amara Florea is een kwekerij gespecialiseerd in veredeling en ontwikkeling van Delphiniums voor de tuin als voor de Snijbloem. Op deze site kunt u van alles lezen over de geschiedenis en verzorging van de vaste plant Delphinium.

Onder het kopje ‘Delphinium informatie’: vind u informatie over de geschiedenis van Riddersporen, de verzorging van Delphinium in uw tuin, Riddersporen gebruiken als snijbloem en er is een lijst beschikbaar met de 1.100 soorten Delphinium cultivars die tot nu toe bekend zijn over de hele wereld. Deze lijst wordt bijgehouden door de Royal Horticultural Society, (koninklijk tuinbouw genootschap in Engeland)

Op deze site kunt u bijzondere Delphiniums kopen voor bij u in de tuin, zo kunt u zelf elke dag genieten van de wonderbaarlijke schoonheid van deze vaste planten. Nieuw is de 'Anna' Collection, een nieuwe serie Riddersporen uit eigen veredeling, klik in de webshop voor meer informatie.

Neem eens contact met ons op als u op zoek bent naar een andere Delphinium, misschien kunnen wij u helpen. We bezitten een groot assortiment, maar niet alles in verkrijgbaar op onze site.

Wist u dat Delphinium, een zeer bijzondere, wel tot een van de meest exclusieve snijbloemen behoren? Na een juiste voorbehandeling kan de houdbaarheid in de vaas oplopen tot 3 weken.

 
Verzorging van Delphinium in uw tuin

Kijk op de nieuwe pagina voor meer uitleg over de verzorging van Riddersporen: KLIK HIER

Delphiniums zijn prachtige tuinplanten. Mensen ervaren problemen met Ridderspooor in hun tuin, dat ze niet groeien of zelfs dood gaan. Daardoor hebben Riddersporen geen goede naam bij veel mensen. Ridderspoor is een onmisbare plant in ieders tuin. Met de bewonderende schoonheid waarmee deze planten ons betoveren, willen we er lang van kunnen genieten. Maar er zijn enkele belangrijke dingen waarop gelet moet worden.
De meest voorkomende problemen bij Delphinium in de tuin is:
1. Slakkenvraat aan de jonge scheuten in februari / maart
2. Uitval door het niet verplanten van Delphinium elke 2 tot 3 jaar.

In de volgende tips zal de verzorging nader beschreven worden.
 
1.  Een gezonde plant:
De plant moet gezond zijn. Koop het liefst een gestekte plant uit het geslacht Belladonna en Elatum, deze zijn genetisch veel sterker en kleurvast. Zaailingen daarentegen kunnen van kleur verschillen en zijn genetisch veel zwakker waardoor deze planten sneller zullen uitvallen.

2.  Bodem en Standplaats: 
Het volgende waar men op moet letten is de bodemgesteldheid en de standplaats.
Aantal planten per m2 licht tussen de 3 - 5 planten. Delphiniums staan niet graag met de voeten in het water, de boden moet goed waterdoorlatend zijn. Bij voorkeur zandgrond en licht kleigronden met een zuurgraad van 6,5 tot 7. Als de grond niet aan deze criteria voldoet moet de grond aangepast worden. Bij zware grond kun je de bodem mengen met scherpe zand, dit geeft de wortels meer zuurstof en zorgt bovendien voor de betere waterdoorlatendheid.
Geef bij het planten direct koemestkorrels mee, en geef in het najaar kalk, om de pH te verhogen. Herhaal dit elk jaar.
 
Standplaats: volle zon. Riddersporen zijn echte zonaanbidders. En geef bij droog weer veel water. Het liefst onder de plant door.
 
3.  Meeldauw:
Een ander veel voorkomend probleem is meeldauw. (witte poeder / pluis op het blad)
Als u de eerste witte pluisjes van meeldauw ziet, om meeldauw te bestrijden kun je het beste een specialist raadplegen!
 

Let op Slakken!!
Strooi in februari, maart en april slakkenk
orrels of schelpengruis
rond de plant. Slakken zijn verzot op Delphinium. Bij het uitlopen van de plant vreten de slakken de eerste bladeren op waardoor de plant niet meer uitloopt (lijkt dood), De plant wil wel maar krijgt geen kans. Met slakkenkorrels of schelpengruis kunt u het probleem zeer goed tegengaan. Strooi een dikke laag schelpengruis rond de plant, de slakken zullen er niet over heen kruipen.

Koperen ring:
Een koperen ring rond de plant werkt ook heel goed. Slakken kunnen er niet overheen kruipen. Let wel op dat er geen slak binnen de ring aanwezig is.

4.  Verplanten:
Geadviseerd wordt elke 2 jaar de planten in het voorjaar februari/maart uit de grond te halen en zo nodig te delen en te verplanten (1 meter verderop is al genoeg).
Delphiniums houden er niet van jaren lang op de zelfde plaats te staan. Bij veel mensen bloeien de Delphiniums het 1e en 2e jaar prachtig en het 3e of 4e jaar zijn ze opeens weg. Hoe kan dat?
De plant wordt aangetast door slakken, schimmels of voedselarmoede in de bodem, (Bodemmoeheid). Pacific Giant's zijn er erg gevoelig voor. Elatum soorten kunnen in principe langer op de zelfde plaats uit komen. Ik adviseer toch de planten elke 2 jaar te verplanten.
 
Hoe gaat scheuren in zijn werk:
Als de planten 2 jaar oud zijn haal de planten dan in februari /maart uit de grond.
Klop de grond er goed van af. Neem een steel die dat jaar gebloeid heeft, aan de voet van deze gebloeide steel zitten de nieuwe ogen voor het volgend jaar. Snijd deze scheut met 2 á 3 nieuwe ogen met een mesje af (gladde wond). Zorg dat er geen oudere delen van de plant aan het gescheurde materiaal zit. Dit gaat later rotten. Poeder de wond na het scheuren in met houtskoolpoeder, dit voorkomt rotting.
Wees voorzichtig met scheuren daar de ogen gemakkelijk breken.
 
5.  2 keer bloeien: (Remonterende snoei)
U kunt er voor kiezen dat de Riddersporen een 2e keer gaan bloeien.
Snoei dan na de 1e bloei de takken af op 30cm, en knak de bovenste 20cm om, dit voorkomt dat de holle stengels vol lopen met water, waardoor de plant kan gaan rotten. Geef een beetje voeding met koemestkorrel, en er zullen nieuwe bloemstengels tevoorschijn komen, die medio Augustus / September zullen gaan bloeien. (Dit is niet altijd gegarandeerd, maar afhankelijk van het weer in de zomer.
 
 
Hoe dit in zijn werk gaat zie tekening:

Verzorging van Riddersporen / Delphinium
6.  Steunen:
Steun de bloemstelen zodra de bloem zicht baar wordt in de groeipunt.
De stelen zullen een hoogte halen van 1 tot 2 meter. Afhankelijk van de soort.
 
7.  Genieten:
Delphinium's zijn geen moeilijke tuinplanten. Als u deze richtlijnen volgt mag u er jaren van genieten.