Web-shop planten:
- Delphinium planten
Groote collectie Riddersporen

Amara Florea is een kwekerij gespecialiseerd in veredeling en ontwikkeling van Delphiniums voor de tuin als voor de Snijbloem. Op deze site kunt u van alles lezen over de geschiedenis en verzorging van de vaste plant Delphinium.

Onder het kopje ‘Delphinium informatie’: vind u informatie over de geschiedenis van Riddersporen, de verzorging van Delphinium in uw tuin, Riddersporen gebruiken als snijbloem en er is een lijst beschikbaar met de 1.100 soorten Delphinium cultivars die tot nu toe bekend zijn over de hele wereld. Deze lijst wordt bijgehouden door de Royal Horticultural Society, (koninklijk tuinbouw genootschap in Engeland)

Op deze site kunt u bijzondere Delphiniums kopen voor bij u in de tuin, zo kunt u zelf elke dag genieten van de wonderbaarlijke schoonheid van deze vaste planten. Nieuw is de 'Anna' Collection, een nieuwe serie Riddersporen uit eigen veredeling, klik in de webshop voor meer informatie.

Neem eens contact met ons op als u op zoek bent naar een andere Delphinium, misschien kunnen wij u helpen. We bezitten een groot assortiment, maar niet alles in verkrijgbaar op onze site.

Wist u dat Delphinium, een zeer bijzondere, wel tot een van de meest exclusieve snijbloemen behoren? Na een juiste voorbehandeling kan de houdbaarheid in de vaas oplopen tot 3 weken.

 
Verzorging van Ridderspoor

Delphiniums zijn prachtige tuinplanten. Mensen ervaren problemen met Ridderspoor in hun tuin, dat ze niet groeien of zelfs dood gaan. Daardoor hebben Riddersporen geen goede naam bij veel mensen. Ridderspoor is een onmisbare plant in ieders tuin. Met de bewonderende schoonheid waarmee deze planten ons betoveren, willen we er lang van kunnen genieten. Maar er zijn enkele belangrijke dingen waarop gelet moet worden.


verzorgen ridderspoorverzorgen ridderspoor


De meest voorkomende problemen bij Ridderspoor in de tuin zijn:
1. Slakkenvraat aan de jonge scheuten in februari / maart
2. Uitval door het niet verplanten van Delphinium
3. Afbreken van stelen bij flinke wind
4. Meeldauw op het blad

Beneden zal de verzorging van Ridderspoor nader worden uitgelegd:
 
1.  Een gezonde plant:
De plant moet gezond zijn. Koop het liefst een stek of gescheurde Ridderspoor plant uit het geslacht belladonna en elatum, deze zijn genetisch veel sterker en kleurvast. Zaailingen daarentegen kunnen van kleur verschillen en zijn over het algemeen veel zwakker waardoor deze planten sneller zullen uitvallen.

2.  Bodem en Standplaats: 
Het volgende waar men op moet letten is de bodemgesteldheid en de plaats waar de Ridderspoor wilt planten.
Een optimaal aantal planten per m2 ligt tussen de 3 en 5 planten. Delphiniums staan niet graag met de voeten in het water, de boden moet goed waterdoorlatend zijn. Bij voorkeur zandgrond en licht kleigronden met een zuurgraad (pH) van 6,5 tot 7. Als de grond niet aan deze criteria voldoet wordt het aangeraden de grond aan te passen. Bij zware grond kun je de bodem mengen met scherpe zand, dit geeft de wortels meer zuurstof en zorgt bovendien voor de betere waterdoorlatendheid en structuur.
Geef bij het planten direct koemestkorrels of goed verteerde compost mee, en geef in het najaar kalk, om de pH te verhogen. Herhaal dit elk jaar.
 
Ridderspoor staan graag in de volle zon, het zijn echte zonaanbidders. En geef bij droog en warm weer veel water. Het liefst onder de plant door, anders bevorderd dit de ontwikkeling van Meeldauw en Phoma.
 
3.  Meeldauw:
Een ander veel voorkomend probleem is meeldauw. (witte poeder / pluis op het blad)
Als u de eerste witte pluisjes van meeldauw ziet, om meeldauw te bestrijden kun je bijvoorbeeld:
- zorgen voor goede groeiomstandigheden, door de bodem luchtig te maken, structuur verbetering!

- aangetaste delen wegsnoeien en afgevallen blad verwijderen
- de pH niet te hoog, tussen de 6,5 en 7 is optimaal
- zet signaal planten tussen de gevoelige gewassen, d.w.z.: planten die heel snel worden bevallen door meeldauw als: Delphinium  
   (belladonna Atlantis), of Phlox, Aster, Begonia, Roos. Dit geeft je een zicht op de ontwikkeling van de meeldauw, als een van deze planten
bevallen wordt door meeldauw wees alert en spuit preventief tegen meeldauw!

- karnemelk spuiten in een verhouding 1:1 (dosering: 1L melk op 1L water) om de 3 dagen spuiten tot de meeldauw afsterft, (zichtbaar door dat
  de witte pluis verdwijnt en de aangetaste delen zwart kleuren) spuit daarna preventief om de week, zodat de meeldauw geen kans krijgt zich te   ontwikkelen
- zwavel spuiten tegen meeldauw (dosering (3gr op 1L water) zelfde spuit interval als als bij karnemelk.

- spuiten met akkerpaardenstaart aftreksel (dosering:100ml gier op 1L water) om de 3 á 4 dagen herhalen.
- basaltmeel of lavameel (dosering: strooien op de bladeren of bodem) dit maakt de bladeren harder.
- spuiten van bitterzout (magnesium meststof) (dosering: 2gr op 1L water) spuiten bij avond, anders kans op verbranding!
- dode oude of aangetaste blad verwijderen (zeker voor de winter, zodat schimmel sporen worden verwijderd)
Zie voor meer informatie over ziekten en plagen en hoe te bestrijden:
- https://www.natuurlijk-vitaverda.nl/slakken-in-de-moest-tuin-natuurlijk-bestrijden/

En voor biologische gewasbeschermingsmiddelen:
- https://www.natuurlijk-vitaverda.nl/hoe-maak-en-gebruik-in-brandnetelgier



4. Slakken:
Slakken en Ridderspoor is onlosmakelijk met elkaar verbonden denken veel mensen.
Nu is dit niet helemaal waar. Doordat Ridderspoor heel vroeg in het jaar januari / februari al begint te groeien, is dit vaak het eerste dat groen wordt, kort aan de grond, en daarbij is Ridderspoor ook nog eens een lekker mals blad, wat denk je dan als slak...?

Je kunt slakken bestrijden door het volgende te doen:
- plaats een koperen ring rond de plant, slakken kunnen er niet overheen kruipen. Let wel op dat er geen slak binnen de ring aanwezig is.
- spuit een knoflook aftreksel (dosering: 3 tenen koken op 1L water) laat afkoelen en spuit om de 3 dagen.
- strooi een dikke, brede laag schelpengrit rond de planten, slakken kunnen hier niet overheen kruipen.
- strooi in februari t/m april rond de plant slakkenkorrels.
Bij het uitlopen van de plant vreten slakken de eerste uitlopers weg waardoor de plant het een tweede keer probeert, maar daarna is het ook afgelopen en sterft de Ridderspoor af.
- Voor meer informatie over slakken bestrijden zie:
https://www.natuurlijk-vitaverda.nl/slakken-in-de-moest-tuin-natuurlijk-bestrijden/

5. Verplanten:
Het verplanten van Ridderspoor / Delphinium is uiterst belangrijk!
Geadviseerd wordt elke 2 jaar de planten in het voorjaar februari/maart uit de grond te halen en zo nodig te delen en te verplanten, plant de Ridderspoor dan op een andere plaats terug, daar kan hij weer 2 á 3 jaar blijven staan. Bemest de plant dan wel weer met koemestkorrels of compost, en strooi wat kalk er tussen. Delphiniums houden er niet van jaren lang op de zelfde plaats te staan. Bij veel mensen bloeien de Delphiniums het 1e en 2e jaar prachtig en het 3e of 4e jaar worden de planten zwak of zijn ze opeens verdwenen. Hoe kan dat?
De plant wordt aangetast door slakken, schimmels of voedselarmoede in de bodem, (Bodemmoeheid). Het is een groot complex geheel dat samenwerkt in de bodem, schimmels, bacteriën en insecten. Al deze organismen maken de bodem tot wat hij is. Doordat Ridderspoor heel veel van de bodem vraagt is het verstandig Riddersporen elke 3 jaar te verplanten, anders ontstaat er bodemmoeheid, de Ridderspoor heeft al de voeding en organische stof gebruikt. De bodem heeft dan de tijd nodig zich te herstellen, in de landbouw noemt men dit vruchtwisseling.
 
Hoe gaat scheuren in zijn werk:
Als de planten 2 of 3 jaar oud zijn haal je de riddersporen in februari /maart uit de grond, zodra de eerste scheuten zichtbaar worden.
Klop de grond er goed van af. Neem een steel die dat jaar gebloeid heeft, aan de voet van deze gebloeide steel zitten de nieuwe ogen voor het volgend jaar. Snijd deze scheut met 2 á 3 nieuwe ogen met een mesje af (gladde wond), of scheur met de hand. Zorg dat er geen oudere delen (deze zijn meestal zwart van kleur) van de plant aan het gescheurde materiaal zit. Dit kan later gaan rotten. (Poeder als mogelijk de wond na het scheuren in met houtskoolpoeder, dit voorkomt rotting). Wees voorzichtig met scheuren daar de ogen gemakkelijk breken.
 
6.  2 keer bloeien: (Remonterende groei)
U kunt er voor kiezen dat de Riddersporen een 2e keer gaan bloeien.
Snoei dan na de 1e bloei de takken af op 30cm, en knak de bovenste 20cm om, dit voorkomt dat de holle stengels vol lopen met water, waardoor de plant kan gaan rotten, of snoei de uitgebloeide stelen af op 10cm daar is de steel meestal nog massief. Geef een beetje voeding met koemestkorrel, en er zullen binnen twee weken nieuwe bloemstengels tevoorschijn komen, die medio Augustus / September zullen gaan bloeien. (Dit is niet altijd gegarandeerd, maar afhankelijk van het weer in de zomer. Snoei uiterlijk 14 dagen na de langste dag (21 juni) de stelen af, anders worden de dagen te kort en zal de Ridderspoor niet meer gaan bloeien.
 
 
Hoe dit in zijn werk gaat zie tekening:

Verzorging van Riddersporen / Delphinium
7.  Steunen:
Veel Riddersporen bereiken een behoorlijke lengte tussen de 120 en de 200cm. Omvallen of afbreken is bij deze lengte nogal vaker het geval. Er wordt binnen Amara Florea gewerkt aan de veredeling van nieuwe kortere rassen maar dit zal nog enkele jaren duren voordat deze op de markt komen. Steun de bloemstelen zodra de bloem zicht baar wordt in de groeipunt, denk hierbij aan bamboestokken, of een steun ring of draad gaas (aalstromeria-gaas). Steun met stokken zeker tot halverwege de bloem-aar!
 
8.  Genieten:
Ridderspoor is de koningin onder de vasteplanten.
Deze tips voor een succesvolle verzorging van Delphinium kunnen u verzekeren van jarenlang plezier.