Web-shop planten
- Kilk hier:
Groote collectie Riddersporen

Amara Florea is een kwekerij gespecialiseerd in veredeling en ontwikkeling van Delphiniums voor de tuin als voor de Snijbloem. Op deze site kunt u van alles lezen over de geschiedenis en verzorging van de vaste plant Delphinium.

Onder het kopje ‘Delphinium informatie’: vind u informatie over de geschiedenis van Riddersporen, de verzorging van Delphinium in uw tuin, Riddersporen gebruiken als snijbloem en er is een lijst beschikbaar met de 1.100 soorten Delphinium cultivars die tot nu toe bekend zijn over de hele wereld. Deze lijst wordt bijgehouden door de Royal Horticultural Society, (koninklijk tuinbouw genootschap in Engeland)

Op deze site kunt u bijzondere Delphiniums kopen voor bij u in de tuin, zo kunt u zelf elke dag genieten van de wonderbaarlijke schoonheid van deze vaste planten. Nieuw is de 'Anna' Collection, een nieuwe serie Riddersporen uit eigen veredeling, klik in de webshop voor meer informatie.

Neem eens contact met ons op als u op zoek bent naar een andere Delphinium, misschien kunnen wij u helpen. We bezitten een groot assortiment, maar niet alles in verkrijgbaar op onze site.

Wist u dat Delphinium, een zeer bijzondere, wel tot een van de meest exclusieve snijbloemen behoren? Na een juiste voorbehandeling kan de houdbaarheid in de vaas oplopen tot 3 weken.

 
Snijbloementeelt van Riddersporen

Delphiniums zijn heel bekend in de snijbloemen wereld.
Ridderspoor-snijbloem-feest
Ridderspoor wordt alom geprezen, door zijn opvallende verschijning, met zijn kobaltblauwe en paarse bloemen die op stelen van 1,5m met wel 100 bloemen zijn gerangschikt. De Bloemen worden veel gebruikt voor trouwfeesten, beurzen, evenementen, tentoonstellingen, kerken, e.z.v. op te sieren. Juist doordat ze zo groot zijn, zijn ze uitermate geschikt om grote ruimtes kleur te geven.
Snijbloemen van Delphinium worden als een van de duurste snijbloemen verkocht! De kweek van Delphinium als snijbloem is dan ook niet zo eenvoudig. Het vraagt veel kennis en ervaring, zeker het voorbehandelen om Ridderspoor in de vaas houdbaar te maken vraagt een grote maten van ervaring, bij een onjuiste voorbehandeling verliest de Ridderspoor na 2 á 3 dagen zijn bloembladeren, of verwelkt heel snel! Verder op deze pagina gaan we het hebben over de professionele kweek van Delphinium als snijbloem.

Uitgangsmateriaal:
Voor de snijbloemen teelt wordt het aangeraden elke 2 jaar nieuwe planten uit het lab te planten. De eerste bloemsteel die gaat bloeien is ook meteen geschikt voor de snij, dit is uit zaad, stek of scheur niet het geval. Zo heb je de plantaanschaf (die uit het laboratorium duurder is) vaak meteen terug verdiend. Daarna ontwikkelen zich nog 3 tot 5 stelen die het zelfde jaar al oogstbaar zijn: zie afbeelding:

ridderspoor-wit-snijbloemweefselkweek planten Ridderspoorbewortelde stek Delphinium Ridderspoor
Op de foto is goed te zien hoe uniform de Witte Delphinium uit het lab zich ontwikkeld in de buitenteelt.

Het uitplanten:
Begin week 12 met uitplanten van Delphinium in de vollegrond / buitenteelt, voor de kasteelt kun je in week 10 beginnen met uitplanten.
plant elke 2 weken nieuwe planten uit de vriescel die zijn ingevroren (zie laatste kop: Bewaren). Hier onder een schema: hoe je bijvoorbeeld een teeltplan kunt voorstellen:
Buitenteelt (vollegrond)
overjarig:20% areaal van 't vorig jaar blijft staan
week 12: 20% planten uit vriescel
week 14: 30% nieuwe aanplant
week 16: 20% planten uit vriescel
week 18: 10% planten uit vriescel
Kasteelt
overjarig:20% areaal van 't vorig jaar blijft staan 
week 10: 30% nieuwe aanplant
week 12: 20% planten uit vriescel
week 14: 15% planten uit vriescel
week 16: 15% planten uit vriescel


(Ridderspoor heeft ongeveer 12 tot 14 weken nodig om van uitlopen tot bloei te komen)
uitplanten_ridderspoor_snijbloemenuitplanten_ridderspoor_snijbloemen
Een gedeelte van de planten uit het vorig jaar laat je staan, deze zullen forse en langere stelen voortbrengen, en bloeien in eind mei tot half juni.
Dan plant je vanaf week 12 tot 18 elke week een gedeelte van de planten uit om tot ongeveer eind juli te kunnen oogsten van de eerste snee. Dan komen 2 á 3 weken rust waarin je de tijd hebt alle Delphiniums te verzorgen en schoon te maken.
vanaf Half Augustus beginnen de eerste geplante planten weer voor de tweede keer te bloeien. Deze bloeiperiode loopt tot ongeveer half oktober.
In week 14 plant je ongeveer 30% nieuwe planten uit weefselkweek. Deze planten beginnen tegen eind juni te bloeien en bloeien door tot half oktober.

Verzorging / Ziektes:
Gedurende de zomer kom je verschillende problemen tegen, hier onder enkele tips:
- Slakkenvraat aan de jonge scheuten, zeker bij het gebruik van gronddoek!
- Bij het planten van de gescheurde planten kom je vaak vraat tegen door aardrupsen die zich goed doen aan de jonge scheuten die uitlopen.
- Planten groeien minder goed doordat de bodem te dicht en te zuur is, zorg dat de bodem los is met een pH tussen de 6,5 tot 7
- Phoma (bladvlekken) komen voor bij kouder natter weer, (donkere rassen zijn hier gevoeliger voor)
- Meeldauw komt vaak tegen het begin van de bloei en vanaf augustus, meeldauw sporen kiemen bij koude vochtige nachten
- In de bloei van Riddersporen kunnen vraatschade voorkomen veroorzaakt door groene rupsen
- Trips komt vaak voor bij vochtig drukkend weer, bij witte soorten zie je dan kleine bruine puntjes op de bloembladeren, hier zal zich tijdens de bewaring in de koelcel Botrytis kunnen ontwikkelen.
- Weekhuidmijten (Cyclamen en Begonia mijt) zeer kleine insecten van 0,25mm en zitten in de groeipunten, bloemstelen sterven af!
- Steunen met Alstroemeria gaas tegen afbreken door de wind wordt zeer aanbevolen!

Oogsten en Verwerken:
Oogst bij voorkeur voor 12:00uur daarna wordt bij warm en zonnig weer de zon instraling te fel en gaat de kwaliteit behoorlijk achteruit. Na het oogsten zet de Ridderspoor stelen voor 24uur in een voorbehandelingsmiddel genaamd STS (Chrysal AVB). Zorg dat de bloemen zich goed hebben vol gezogen met AVB anders laten de Delphinium heel snel haar bloembladeren vallen. AVB is een middel dat het afrijpings hormoon ethyleen blokkeert dat zorgt voor een versnelde afrijping. Na het succesvol voorbehandelen kan de vaashoudbaarheid op lopen tot 2,5 week.

Delphinium_elatum_Faust_snijbloemoogst ridderspoor snijbloem
Delphinium Ballkleid veilenRidderspoor snijbloemen in koelcel

2 keer bloeien
Niet alleen in de tuin maar ook zeker als professionele snijbloemen kweker wil je dat de Ridderspoor een 2e keer gaan bloeien.
Nadat de verschillende velden die elkaar elke 1,5 á 2 weken opvolgen geoogst zijn, is het belangrijk het gewas meteen schoon te maken! Knip alle stelen af op 10cm boven de grond en ruim al het oude bruine blad weg, dit i.v.m. schimmels die zich in het oude blad schuil houden.
Binnen 1 á 2 weken zie je nieuwe neuzen verschijnen binnen 8 tot 10 weken zijn deze nieuwe bloemstelen oogstbaar, deze zullen wel wat korter zijn dan de 1e bloei.

Herfst / Winter
Tegen half oktober komt er een einde aan het seizoen.
Het is heel belangrijk nu het gewas tot zeker eind november rustig te laten afsterven, Nu ontwikkelen zich de nieuwe ogen die het volgend voorjaar uit lopen. Ben je te vroeg met schoonmaken voor de winter, dan gaat voor de plant veel kostbare energie verloren, die ten koste gaat van de kwaliteit snijbloemen het jaar erna. In december kun je alle overgebleven bladeren en stelen opruimen en afknippen op 10cm. Eventueel Alstroemeria gaas, steunmateriaal en gronddoek verwijderen.

Riddersporen_snijbloem_land_winterDelphinium_Ballkleid_snijbloemen_veld_kweker

Bewaren:
Het bewaren is een secure klus. Begin in december tot uiterlijk eind januari met het rooien van de wortels

delphinium rooien riodderspoorscheuren ridderspoorridderspoor invriezen bewaren
Op de bovenstaande foto's is te zien hoe het rooien met een schudlichter in zijn werk gaat.
Na het rooien is het heel belangrijk dat de planten binnen 24uur zijn ingevroren bij -2,5°C. Scheur de planten met 3 tot 4 neuzen af en leg de wortels in kisten. Ontsmet de gescheurde wortels tegen schimmel bij het bewaren wordt aanbevolen. Het bewaren in de vriescel mag maximaal 6 maanden duren. Zorg altijd dat de stapels kisten goed zijn ingeseald anders drogen de wortels heel snel uit.

(heeft u als snijbloemenkweker nog vragen schroom dan niet mij te contacteren)
 • 1 -

  invriezen van Delphinium planten in koelcel

 • 2 -

  Ridderspoor planten kweek tunnel / kas

 • 3 -

  Aanplant Delphinium planten voor de snijbloemen teelt

 • 4 -

  Ridderspoor aanplant voor de snij

 • 5 -

  7 weeken na uitplanten Ridderspoor / Delphinium

 • 6 -

  verschillende weken aanplant van Ridderspoor

 • 7 -

  verschillende snijbloemenvelden van Delphinium

 • 8 -

  aanplant Ridderspoor snijbloem week 13 oogst week 25

 • 9 -

  eerste snijbloemen Ridderspoor worden geoogst

 • 10 -

  Ridderspoor planten voor de snij vervroegen onder plastic

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10