Web-shop planten:
- Delphinium planten
Groote collectie Riddersporen

Amara Florea is een kwekerij gespecialiseerd in veredeling en ontwikkeling van Delphiniums voor de tuin als voor de Snijbloem. Op deze site kunt u van alles lezen over de geschiedenis en verzorging van de vaste plant Delphinium.

Onder het kopje ‘Delphinium informatie’: vind u informatie over de geschiedenis van Riddersporen, de verzorging van Delphinium in uw tuin, Riddersporen gebruiken als snijbloem en er is een lijst beschikbaar met de 1.100 soorten Delphinium cultivars die tot nu toe bekend zijn over de hele wereld. Deze lijst wordt bijgehouden door de Royal Horticultural Society, (koninklijk tuinbouw genootschap in Engeland)

Op deze site kunt u bijzondere Delphiniums kopen voor bij u in de tuin, zo kunt u zelf elke dag genieten van de wonderbaarlijke schoonheid van deze vaste planten. Nieuw is de 'Anna' Collection, een nieuwe serie Riddersporen uit eigen veredeling, klik in de webshop voor meer informatie.

Neem eens contact met ons op als u op zoek bent naar een andere Delphinium, misschien kunnen wij u helpen. We bezitten een groot assortiment, maar niet alles in verkrijgbaar op onze site.

Wist u dat Delphinium, een zeer bijzondere, wel tot een van de meest exclusieve snijbloemen behoren? Na een juiste voorbehandeling kan de houdbaarheid in de vaas oplopen tot 3 weken.

 
Ridderspoor / Delphinium kweken en vermeerderen

Ridderspoor of Delphinium genoemd zijn niet de gemakkelijkste tuinplanten. In de jaren 60 / 70 waren de Delphiniums heel populair in de tuin, mede door de uit stekende soorten van Carl Foerster, een Duitser, die hele mooie cultivars op de markt heeft gezet, denk aan soorten als: Finsteraarhorn, Tropennacht en Polarnacht. Tot op de dag van vandaag zijn dit een van de beste soorten Ridderspoor die er zijn.

Niet alleen voor de tuin zijn Riddersporen of gezegd Delphinium heel bekend maar ook in de snijbloemen wereld wordt
Ridderspoor trouwfeest
Delphinium alom geprezen, door zijn opvallende verschijning, zijn kobaltblauwe en paarse bloemen die op stelen van 1,5m met wel 100 bloemen zijn gerangschikt. De Bloemen worden veel gebruikt voor trouwfeesten, beurzen, evenementen, tentoonstellingen, kerken, e.z.v. op te sieren. Juist doordat ze zo groot zijn zijn ze uitermate geschikt om grote ruimtes kleur te geven.
Snijbloemen van Delphinium worden als een van de duurste snijbloemen verkocht! De kweek van Delphinium als snijbloem is dan ook niet zo eenvoudig. Het vraagt veel kennis en ervaring, zeker het voorbehandelen om Ridderspoor in de vaas houdbaar te maken vraagt een grote maten van ervaring, bij een onjuiste voorbehandeling verliest de Ridderspoor na 2 á 3 dagen zijn bloembladeren, of verwelkt heel snel!

Taxonomie Ridderspoor:
Familie van Ridderspoor / Delphinium

Delphinium is een vasteplant uit de Ranonkel familie (Ranunculaceae).
Het aantal soorten uit deze familie bedraagt wereldwijd tussen de 1300 tot 2000, waarvan de meeste in de gematigde zone op het noordelijk halfrond voorkomen. De meeste soorten uit deze familie zijn kruidachtig. De bladeren zijn enkelvoudig en daarbij vaak ingesneden of handvormig samengesteld waarbij ze vaak uit drie segmenten bestaan. De buitenste segmenten zijn het breedst en het diepst ingesneden. De volgende soorten uit de ranonkel familie zijn bij ons zeer bekend:
Delphinium, Helleborus, Boterboem, Akelei, Anemoon, Ranonkel, Monnikskap, Clematis, Dotterbloem, Juffertje-in-het-groen, Pulsatilla, Adonis.


blad_ridderspoorblad-monnikskapblad-helleborisblad-boterbloemblad-akelei
foto 1 blad Ridderspoor
foto 2 blad Monnikskap
foto 3 blad Helleborus
foto 4 blad Boterbloem
foto 5 blad Akelei


De bloemopbouw is over het algemeen hetzelfde. De bloeiwijze en de rest van de plant lopen vaak in elkaar over. De tweezijdig symmetrisch bloemen hebben vaak een spoor. De bloemen zijn vaak opgebouwd uit 5 hoofdbloembladeren, soms bijgezet met nog eens 3, 8 of 13 bloembladeren. Zeker bij de bloemen uit de Ranonkelfamilie is duidelijk te zien dat de de bloemopbouw de Fibonacci reeks volgt, 3-5-8-13-21.


bloem-ridderspoorbloem-clematisbloem-helleborisbloem-boterbloembloem-annemoon
foto 1 bloem Ridderspoor
foto 2 bloem Clematis
foto 3 bloem Helleborus
foto 4 bloem Boterbloem
foto 5 bloem Anemoon

De straalsgewijs symmetrische bloemen kunnen een kelk en een kroon hebben. Er zijn ook soorten planten die dit onderscheid niet hebben en alleen bloemdekbladen hebben die wel op kroonbladen lijken. De kroonbladen hebben vaak een groefje om de nectar te markeren. Er zijn vaak veel meeldraden die soms tot een krans zijn uitgegroeid.

Het aantal stampers schommelt tussen de 3 en de 5. Het vruchtbeginsel is bovenstandig. En de zaaddozen zien er veelal het zelfde uit:


zaaddoos-riddespoorzaaddoos-monikskapzaaddoos-helleboriszaaddoos-Akeleizaaddoos-ranonkel
foto 1 zaaddoos Ridderspoor
foto 2 zaaddoos Monnikskap
foto 3 zaaddoos Helleborus
foto 4 zaaddoos Akelei
foto 5 zaaddoos Ranonkel

Vermeerdering van Ridderspoor

Het vermeerderen van Delphinium is geen gemakkelijke klus, maar met de juiste professionele kennis en behandeling krijg je hier meer vaardigheid in. Riddersporen kun je op verschillende manieren vermeerderen. Een van de bekendste manieren van vermeerdering is de vermeerdering door zaad, van alle Delphiniums is +/- 75% uit zaad, 20% uit stek of scheur en 5% uit weefselkweek.
De laatste jaren vind hier een behoorlijke verschuiving plaats. Zeker in de professionele tuinbouw groeit de interesse in weefselkweek (in vitro), mede door de relatief snelle en uniforme kwaliteit en de mogelijkheid het plantmateriaal virus en bacterie vrij te krijgen, geeft weefselkweek een enorme boost.

Zaaien van Ridderspoor:
De bekendste Riddersporen uit zaad vermeerderd zijn de: Delphinium Pacific giants, Delphinium magic fountains en de Delphinium New-Millennium hybride uit New-Zealand. Prachtige kleuren komen hier uit voort. Zeker een verassing is als je een plant koopt bij een tuincentrum, bouwmarkt of supermarkt waar vaak planten verkocht worden die gezaaid zijn en met 3 planten in een pot staan zodat deze voller is, je zult hier bijna altijd mee maken dat er 2 of zelfs 3 kleuren bloeien in de zelfde pot, dit zijn dan ook 3 verschillende planten! Heel vaak komt het voor dat deze planten uitvallen omdat zaailingen bijna altijd het zwakst zijn van alle vermeerderingsmethoden, en omdat de planten relatief godkoop te produceren zijn.

Zaai moment:
Zaai de zaadjes begin februari in een bakje onder glas of serre. zorg dat de temperatuur rond de 20°C bij te warm en vochtige omstandigheden gaat het zaad schimmelen. Zorg voor een goed en luchtig substraat, toegevoegd perlite of scherpe zand.

Scheuren van Ridderspoor:
Scheuren is een methode die heel goed door iedereen gebruikt van worden Riddersporen te vermeerderen.
Gescheurde soorten van ridderspoor blijven vaak het eerste jaar korter omdat de veel energie kwijt zijn aan het opnieuw ontwikkelen van wortels en neuzen. Maar als hobbyist is dit beslist een aanrader, het is een relatief snelle manier van vermeerderen met een gagarendeerd slagingspercentage. Scheuren wordt zeer aanbevolen als je de Ridderspoor na 2 of 3 jaar uit de grond haalt en hem moet verplanten, om bodemmoeheid te voorkomen: (zie pagina: verzorging Ridderspoor). Scheuren verjongt de plant en geeft de Ridderspoor weer nieuwe energie.

Scheur moment:
Het juiste moment van scheuren is het voorjaar februari / maart, eigenlijk zodra je de eerste nieuwe scheuten uit de grond ziet komen, (je weet dan ook waar de plant staat). Haal de plant met een schop uit de grond en deel hem met een mesje of scheur met de hand als dit gaat. Scheuren met de hand heeft de voorkeur, daar de plant dan kiest waar de kleinst mogelijke en beste scheur-wond zich bevind, als dit niet gaat gebruik dan een mesje en snij op gevoel, maak een gladde wond en verwijder alle oude (niet levende) plantenresten, dit om rotting te voorkomen. Plant vervolgens de Ridderspoor op een andere plaats terug, voor weer nieuwe energie en groei impuls.

Stekken van Ridderspoor:
Stekken is een van de beste manieren van vermeerderen, het geeft geen uniformiteit in gewasontwikkeling omdat de stekken op verschillende momenten beginnen te wortelen. Maar je hebt een exacte kopie van de moederplant, met dezelfde eigenschappen. Nog voor enkele jaren waren er veel bedrijven die naast zaai en scheur ook Ridderspoor stekte maar dit wordt zienderogen minder omdat weefselkweek hiervoor in de plaats is gekomen. Maar stekken is een heel fijnvoelige klus met vaak een uitvalpercentage van 60%, zeker bij hobbymatig experimenteren. Professioneel is het slagingspercentage tussen de 70 en de 90% afhankelijk van het soort.

Stek moment:
Bij stekken geld veelal de zelfde verzorging als bij zaaien. Begin begin-februari met stekken als de eerste jonge scheuten zichtbaar worden aan de plant, stek onder glas of serre. zorg dat de temperatuur rond de 20°C is. Zorg voor een goed en luchtig substraat, toegevoegd perlite of scherpe zand.

Weefselkweek:
Ongeveer 15 jaar gelden begonnen de eerste bedrijven met het experimenteren Riddersporen middels weefselkweek te vermeerderen. Dit was toen nog enkel aan weinig bedrijven voorbehouden, alleen die met veel kennis op het gebied van weefselkweek. Tegenwoordig zijn er al heel wat meer bedrijven bij gekomen die Ridderspoor in hun pakket hebben. Het vraagt een behoorlijke kennis om het juiste recept te vinden om Riddersporen in-vitro te vermeerderen. Op dit moment wordt 50 tot 75% van alle Riddersporen die verkocht worden middels weefselkweek vermeerderd. Hier onder een eenvoudige weergave hoe zo'n traject eruit ziet:

- 1e jaar: inzet (meestal 10 ogen) - bacterie toets - virus toets
- 2e jaar: kreinschalig vermeerderen van enkele proefplanten
- 3e jaar: enkele proefplanten worden uitgeplant om te kijken of de juiste kenmerken terug komen in het plantmateriaal uit het lab, dit kan door de in vitro teelt worden beschadigd! - Bij goed keuring wordt groter opgeschaald.
- 4e jaar: testfase bij verschillende bedrijven in binnen en buitenland, bevalt hen dit goed worden de soorten in productie genomen
- 5e jaar: grootschalige vermeerdering elke 5 weken een factor 2 tot 4 afhankelijk van de vraag.

Op de foto beneden is te zien hoe enkele Ridderspoor planten uit eigen veredeling zich ontwikkeld heeft in het lab.

https://www.delphinium-planten.nl/verzorging-ridderspoor/weefselkweek planten Delphinium


Snijbloementeelt van Ridderspoor:
Voor de teelt van Ridderspoor als snijbloem zie tabblad: Ridderspoor snijbloem

Als je zelf een mooie Delphinium in de tuin hebt staan heb je soms wel eens de neiging een bloemsteel af te knippen en deze in de vaas te zetten, maar wees gewaarschuwd. Ridderspoor is niet in de vaas te houden zonder de juiste voorbehandeling. Professionele kwekers gebruiken hier een middel voor dat het afrijpingshormoon ethyleen  afbreekt zodat de bloemen niet zo snel in de rui schieten of verwelken. Voor de gewone liefhebber kun je de bloemstelen 's morgens tegen 9:00uur afknippen dan is de cel spanning optimaal en het gewas droog. Dan kun je er enkele dagen (2 tot 5) van genieten.

Ridderspoor en de plaats in de tuin en geschikte buurplanten:
Riddersporen zijn border planten. Doordat Ridderspoor zo groot worden worden ze vaker achter in de border geplaatst. Dit lijkt juist maar is in veel gevallen de verkeerde beslissing. Achter in de border is vaak veel schaduw en daar houden Ridderspoor niet van. Met name de schaduw aan de voet van de plant is funest. Schimmels en insecten (met name slakken) gedijden hier goed, en vreten en tasten de plant hier aan.
Zorg altijd dat er voldoende licht aan de voet van de ridderspoor komt dit i.v.m. het ontwikkelen van nieuwe bloemscheuten en meer licht zorgt er ook voor dat de grond goed opdroogt, dit voorkomt slakken vraat aan de jonge scheuten van Ridderspoor.


De ideale partner van Ridderspoor
'Rozen' is de ideale partner van Ridderspoor. Zij hebben allebei veelal de zelfde verzorging nodig. De harde rood, geel en wit tinten maar ook de pastel kleuren van rozen combineren goed met riddersporen, veel Engelse Ridderspoor cultivars zijn beschikbaar in de zachte geel, roze en lila kleur, maar ook het donkerblauw van Ridderspoor combineert goed met het donkerrood van rozen, struik rozen als ook klim rozen zijn een mooie combinatie rozen geven de Ridderspoor steun en het open karakter van de rozen zorgt voor meer licht aan de bodem van de Ridderspoor.
Een andere goede combinatie zijn Daglelies (Hemerocallis). De meeste oudere soorten van Daglelies zijn uitstekende partners, daar de bloeitijd veelal gelijk loopt met die van Riddersporen. Wat moeilijker te combineren wat betreft kleur zijn Lupinen met Riddersporen. Wat habitus betreft passen Riddersporen heel goed bij Lupinen, want de opgaande bloemtrossen van de Ridderspoor worden door de Lupinen in een iets kleiner bestek herhaald. Lupinen hebben vooral harde kleuren in de tinten paars, rood, oranje, geel, wit vooral kleuren de de Ridderspoor niet heeft, dit maakt moeilijk combineren, zeker met de kleur blauw.